Criza economică la nivel global a determinat un val de concediere, stârnind numeroase întrebări în rândul angajaților. Într-un context social atât de incert, siguranța este importantă, în special cea profesională. Pe lângă dificultățile create de pandemie, în ultimii trei ani am descoperit și că se poate lucra eficient remote, de acasă sau din diferite locații.
7 joburi remote pe care le poți practica cu succes în 2023
Atunci când vine vorba de lucrul de la distanță, acesta implică mai mult decât să ai un laptop și o foarte bună conexiune la internet. Anumite abilități și competențe specifice sunt necesare pentru a practica fiecare meserie cu succes.
Reprezentant Customer Service
Un reprezentant servicii clienți se ocupă de legătura companiei cu clienții, de soluționarea de cererilor și a diverselor provocări care apar pe parcurs. Jobul presupune să comunici cu clienții, prin e-mail, chat și telefonic, și să soluționezi cererile lor. De asemenea, poate implica și să le prezinți anumite servicii ale companiei, să le răspunzi la toate întrebările, să discuți mai departe cu alte departamente implicate, pentru a le oferi mai multe detalii despre ceea ce au nevoie.
Multe joburi din domeniu cer cunoașterea unei limbi străine.
Salariul mediu: 500-700 euro / lună
Specialist resurse umane
Un specialist în resurse umane se ocupă de gestionarea proceselor interne de resurse umane: gestionarea documentelor ce țin de angajare (contracte de muncă, acte adiționale la contracte, documente privind telemunca, documente privind salarizarea). De asemenea, acesta gestionează administrativ echipa organizației, privind diverse comunicări interne, dar și partea de învățare și dezvoltare, care implică organizarea și pregătirea de cursuri și traininguri pentru membrii echipei.
Salariu mediu: 800-1000 euro/lună
Specialist marketing
Un specialist marketing este persoana care se ocupă de marketing și comunicare, pentru o organizație. Poate fi vorba de redactarea de articole, realizarea de conținut, performance marketing, digital marketing, postarea de reclame și administrarea site-urilor, SEO. Un specialist în marketing creează campanii de comunicare, pentru promovarea serviciilor și produselor specifice fiecărei companii. De asemenea, pentru a realiza cu succes aceste lucruri, încearcă să înțeleagă cât mai bine profilul căruia i se adresează.
Salariu mediu: 700-1100 euro
Programator
Programatorii sunt și vor fi specialiști foarte căutați pe piața din România. Mai mult, ultimele studii arată că cererea de angajați în domeniul IT va crește cu 21% în următorii 10 ani, spre deosebire de 5%, pronostic dat pentru alte industrii. Din acest motiv, IT-ul este considerat unul dintre cele mai sigure domenii din piața muncii.
Un programator se ocupă de scrierea și de redactarea de cod pentru a implementa aplicații, website-uri, pagini web, baze de date, magazine online. Tot ei, se ocupă de administrarea de site-uri, gestionarea erorilor care apar pe parcurs, implementarea de soluții tehnice bune pentru a soluționa cu succes toate cererile de care este nevoie și pentru a realiza produse și aplicații care să ofere o experiență foarte bună utilizatorilor.
Salariu mediu: 1000-1600 euro
Manager de proiect
Un manager de proiect este cel care se ocupă de coordonarea cu succes a unei echipe și a unui proiect, pentru a implementa cu succes proiectul. Jobul presupune menținerea legăturii cu toți membrii echipei de proiect, gestionarea taskurilor, managementul echipei, managementul bugetului și al activităților, organizarea de procese de lucru eficiente.
Salariu mediu: 1000-1200 euro
Traducător
Meseria de traducător este una foarte complexă și necesită mulți ani de practică pentru a te perfecționa, chiar și într-o limbă de mare circulație cum este engleza și mai ales dacă optezi pentru traduceri literare. În prezent, tot mai multe companii din România și din lume sunt în căutare de vorbitori de limbi mai puțin cunoscute, cum ar fi germana, olandeza, araba, japoneza sau chineza, acestea reprezentând și limbile care înregistrează cel mai mare deficit de traducători disponibili pe piață. Câștigurile sunt strâns legate de gradul de dificultate al traducerilor – cele tehnice sau din domenii specializate fiind mai bine plătite decât traducerile de literatură.
Salariu mediu: 1000-1900 euro
Contabil
Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă, să interpreteze rezultatele activității din unitate și să realizeze documentele de sinteză ale societății. Piața muncii va avea mereu nevoie de contabili, de aceea meseria de contabil te poate aduce în situația în care să-ți dorești să lucrezi cu mai mulți clienți ceea ce înseamnă mai multe beneficii pe termen lung.
Salariu mediu: 600-1000 euro